Glade bønder

Økologiske og biodynamiske bønder er glade mennesker. Det har vi erfart i løpet av årene vi har holdt på med det som skulle bli til Mølleren Sylvia. Kanskje gir det en egen tilfredsstillelse å arbeide på lag med naturen?

Her finner du en oversikt over noen av dem som leverer mat til oss, med linker til hjemmesidene eller facebook-sidene deres. Vi selger sesongvarer, så det er ikke sikkert at vi har varer inne fra alle på siden, men det er garantert at det er verdt å vente på det de produserer!

 

Alm Østre er en biodynamisk gård som leverer flotte grønnsaker. Vi gleder oss til de kommer inn døren, store og smakfulle og vakre å se på. De har ypperlig vinterlagring av grønnsakene de produserer.

Ask viser vei, med flotte kvalitetsprodukter laget på norske råvarer. Vi selger både pølser og kombucha fra dem. En tid tilbake undret vi på om vi skulle sette i gang med produksjon av salami og annet etter italienske og spanske oppskrifter, men det er unødvendig nå som Ask virkelig går inn for å få best og mest mulig ut av råvarene Norge har å by på. 

Bergsmyrene gård på Hurum produserer også etter biodynamiske prinsipper og leverer fantastiske grønnsaker til oss.

Bygdø Kongsgård er i gang med økologisk meieriproduksjon. Gården er foregangsgård for økologisk landbruk og produserer flotte meierivarer. Det blir ikke stort mer kortreist enn dette!

Eimealt i Stavanger er eksperter på melkesyregjæring og har åpnet et fermenteringsverksted der de brygger kombucha og lager tradisjonelt melkesyregjærede og upasteuristerte grønnsaker. Produktene er simpelthen avhengighetsskapende! Navnet kommer fra Ei me' alt, en kjent bestilling i en pølsebod.

Grindal Ysteri ligger i Rennebu i Sør-Trøndelag. Det er et lite, økologisk håndverksysteri som bruker fersk og upasteurisert melk i produksjonen. I år vant de prisen Årets produkt for geitosten "Myrull". Produktsiden er verdt et besøk! Vi ble imponert over den flotte presentasjonen -- og fikk i tillegg matlyst. Da er det som det skal være.

På Heramb gård i Ringsaker satte de i gang med å dyrke quinoa i 2014, som et prøveprosjekt. Det førte til større satsing i 2015 og Mølleren Sylvia fikk mange begeistrede tilbakemeldinger da vi kunne tilby norsk quinoa sist høst. Det viser seg at planten stortrives i norsk klima. 

I Sokna ligger småbruket Kristofferbråtan. Der produserer de den herlige økologiske honningen vi selger. "Herfra" er flittige til å fortelle fra livet på gården og fine å følge på facebook om du vil ha rapporter fra livet på et småbruk.

Hitra Gårdsmat yster flere oster som har markert seg i konkurranser. Dyrene på gården har det godt: "Kyrne får ut i naturen så og si hver dag hele året, og ungdyra får fly ute om natta, som ungdom flest ... Kalvene drikker av jur og ligger i dyp halmstrø." Til gjengjeld får gården melk som kan forvandles til utrolig gode oster.

Holli Mølle ligger på Spydeberg. Der har Trygve Nesje satset på steinmalt økologisk mel, noe det tok tid for folk å oppdage fordelene med. Heldigvis klarte Holli Mølle seg gjennom den krevende oppstarten og nå går steinmøllene støtt. Vi setter pris på middagsperler (polerte korn) fra Holli, disse kan fint brukes som erstatning for ris, bulgur o.a. når du lager mat. I tillegg selger vi ferdigsiktet mel av ulike slag derfra, samt helkorn som havre, einkorn og rug.

Vi selger hel kylling, lår og bryst, i tillegg til skrog for kraftkoking, kyllinglever og kyllinghalser. Disse kommer fra Homlagarden, der kyllinger og kalkuner går ute og vokser seg riktig store.

Norge har enorme ubrukte beiteressurser. Det er tragisk og Mølleren Sylvia ivrer for at husdyrene våre skal komme ut i naturen på beite. Dessverre går utviklingen feil vei, det satses på store driftsbygninger og kraftfôr. Heldigvis finnes det unntak. Ett av disse står Horgen Gård for. Der går Angus på beite mesteparten av året. De får grasfôr også midtvinters og familien Qvale garanterer at dyrene er 100% grasfôret.

Kjerringøy Gård beviser, i likhet med de andre glade bøndene på denne siden, hva som skjuler seg av verdier i norsk landbruk, om man bare er villig til å satse. Det er ingen overdrivelse at det kommer oster i verdensklasse fra gårdens ysteri. I 2011 ble Rød Kjerringøy kåret til Norges beste ost, og i årene etter har denne og andre av gårdens oster vunnet venner over hele landet. Oddbjørn og Astrid Olsen har vist vei til mulighetene i et sunt og økologisk landbruk.

Fra Nordgard Aukrust får vi inn flotte urter, te og krydder - "med fjellnorske dufter og smakar". De er mottaksstasjon for norsk Øko-Urt og har åpnet Urteri. ("Meieri, slakteri og parfymeri, kvifor ikkje Urteri?")

Olestølen mikroysteri ligger i Øystre Slidre, og drives av Kathrin og Thomas Aslaksby. Geitene har det så godt at de gjerne forsover seg til melking, men de våkner når Kathrin lokker på dem. Der koker de brunost på gamlemåten, med vedovn, og lager økologiske geitoster. Vi selger upasteurisert ost, yoghurt og syrnet melk fra Olestølen.

Oslohonning kommer fra Arlene Lindbichler. Hun har fått utplassert bikuber i hager på Skøyen i Oslo. Smaken og kvaliteten er vidunderlig

Sansegården Olavsbråten er det flott å både følge arbeidet til og å få produkter fra. De leverer den lavpasteuriserte og uhomogeniserte H-melken vi selger, på flaske -- den som får folk til å utbryte "sånn skal melk smake!" Vi får også yoghurt, rømme, Kusymre (syrnet melk), et utrolig godt smør og mer til fra Veslemøy og Bjørnstjerne. 

Fra Skålid i Telemark får vi økologisk storfekjøtt "fra dyr som lever fritt i pakt med naturen". Slike produsenter fortjener at vi støtter dem - dyrene har det godt og bidrar til kulturbeiting.

Skarrbo gård utenfor Holmestrand er fylt med glade høner som går ute og inne. De spiser garantert soyafritt fôr og lager egg det ikke smaker fiskemel av. Det er det mange som setter pris på hos oss! I tillegg får vi også meierivarer derfra.

Stavanger Ysteri eies og drives av Lise Brunborg, som har noe så beundringsverdig som en mastergrad i kvit geitost! Hun drev ysteriet på Håøya Naturverksted i 2014, der hun håndmelket kashmirgeiter og ystet to ganger om dagen. Resultatet var oster som folk simpelthen hadde vansker med å tro var norske, for så gode skal da ikke norske oster være? Lise åpnet siden Stavanger Ysteri. Dit får hun melk fra Leikvoll Økogård på Randaberg og med den tryller hun frem flotte oster.

Valdres vilt drives av Marit og Geir Helge, to glade og imøtekommende entusiaster som vi har vært privatkunder hos i noen år. Nå får vi kraft og kraftbein derfra og vi gleder oss til å selge de andre produktene de lager. 

Vestre Aschim gård drives av Johan og Kristin Swärd, som har gjort en utrolig innsats for å vekke folk til kvalitetene ved urkorn. Han driver egen gårdsmølle og tilbyr egenprodusert, økologisk mel - til oss selger han også ukvernet korn, som vi kan kverne i steinmøllen vår. Vi selger spelt, emmer, svedjerug, Dala landhvete og gule erter fra Vestre Aschim.

Volda Elektriske Mylne ligger (selvsagt) i Volda. Selskapet har historikk tilbake til 1864, da de brukte vannkraft fra Øyraelva til kverning. I 1994 var de så heldige å få tak i fem ubrukte, støpte kvernsteiner. Ingen kan kunsten å lage slike lenger og nå er de i bruk på Mylnå. Vi har tatt inn valset spelt, bygg og rug fra Volda og vil ta inn flere produkter utover høsten.

Martin Fjeld er medforfatter på boken "Surdeig" og baker brødene og pizzabunnene vi selger i butikken. De er så gode at vi nærmest bør advare mot dem - har du først prøvd ett er du, bokstavelig talt, solgt. Fjeld er ikke bonde, men i likhet med dem står han opp tidlig for at vi skal kunne by på varme og nybakte brød.

 

 

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c