• Snur det for økologisk i Norge?

   

   

  Nå aner vi et flott stemningsskifte for økologisk landbruk og produksjon i Norge. Det som skulle til var at forbrukerne gjorde det klart hva de vil ha!
  Veksten i etterspørselen er såpass at landbruksmyndighetene må ta det alvorlig, etter tiår med systematisk motarbeiding av økologisk landbruk.

  Mølleren Sylvia støtter bønder og produsenter som er på lag med naturen. Det er utvilsomt slik at økologiske metoder er langt bedre for naturen enn dem som følger av det industrielle og intensive landbruket. Syntetiske kjemikalier, overdreven sprøyting og medisinering av dyr og fisk er uting som forbrukerne med rette er blitt skeptiske til. Når det er himmelvid avstand mellom den idylliske illustrasjonen på melkekartongene og virkeligheten ved kraftfôrtårnet og melkeroboten, må man ta inn over seg at dette vil ikke forbrukerne være med på lenger. De forlanger endring og går til dem som viser at de har valgt en bedre vei.

  Det triste, som lederen i Nationen er innom, er at økt innenlandsk etterspørsel nå blir dekket gjennom import. Fordi man har motarbeidet økologisk produksjon og forsøkt å så tvil om den, er norsk landbruk kommet på etterskudd i forhold til hvor man kunne vært, om man hadde satset seriøst i alle ledd.

  Dessverre er det usannsynlig at man når målet om 15% økologisk produksjon innen 2020. Det er et mål som Stortinget satte, men som ikke er blitt tatt alvorlig. Nå gjøres det skippertak - det er typisk norsk - men var unødvendig. Hadde landbrukets ledere tatt grep tidsnok ville norsk landbruk vært på vei til å oppfylle det målet, og kanskje forlengst vært forbi.

  Som Nationen skriver, er forbrukerne villige til å betale mer for mat de kjenner opprinnelsen til og kan føle seg sikre på. Nå må vi samarbeide om å sørge for at mest mulig av den maten lages her hjemme. Ikke fordi vi skal være nasjonalistiske, men fordi det er bærekraftig på så mange måter at det er vanskelig å fatte at vi ikke forlengst har satset bedre.

  Mølleren Sylvia jubler over bønder og produsenter som viser vei og som hjelper andre til å slå om til økologisk produksjon. For hvert år som går kan vi som forbrukere sørge for at flere dyr får leve gode liv på beite, at det dyrkes ved hjelp av metoder som er sunne for både naturen og mennesker, og at hyllene i alle butikker fylles med flere økologiske varer.

  Nationen - 21. september 2016 - en merkedag for økologisk landbruk.

   (Bildet viser to glade frilandsgriser, som sover i solen.)

 • Lyst til å skrive en kommentar? (0 kommentarer)

 • Din kommentar

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c