• Hvordan fant vi navnet Mølleren Sylvia?

  Vi får ofte spørsmål om navnet på butikken og det hender at jeg blir kalt "Sylvia".

  Navnet ble til på en vakker måte. Jeg ville åpne en butikk der korn og mel skulle være viktige, og hadde alt bestemt meg for at jeg ville kverne korn i butikken på egen steinmølle. Midtvinters satt vi ved peisen på selet i Valdres og skulle finne et navn. Det var ikke lett og vi forkastet en del opplagte navn og lo av noen tullenavn.

  I hyllene der oppe står det veldig mange bøker med dyr, fugler, planter og naturfortellinger. Jeg tok en av dem, en novellesamling, og stakk en finger inn blant sidene. Fortellingen jeg kom til het "Møllerens kone". Det var en god start, men butikken kunne ikke hete det.
  Neste bok handlet om fuglelivet i norske fjell. Samme metode, åpnet boken på en tilfeldig side: fingeren landet på fuglen Møller. Det kunne ikke være tilfeldig, eller?
  Jeg leste om Mølleren. Den fikk navnet fordi "den klaprende sangen" minnet om lyden fra møllesteiner i gamle gårdskverner. På latin heter den Sylvia curruca.

  Sylvia! Mølleren Sylvia!
  Det kjentes rett med en gang. Et trivelig navn som jeg gledet meg til å bruke.

  Mølleren er den minste fuglen i slekten Sylvia og hekker hos oss etter å ha overvintret i Sudan og Etiopia. De flyr tusener av kilometer for å komme hit og like langt tilbake med ungene etter sommeren. Hannen bygger flere valgreir som hunnen vurderer, før hun bestemmer seg for ett. På gode sommere kan et møllerpar rekke to kull. De samarbeider om rugingen og ungene får en masse kortreist og lokalt produsert mat.

  Her er et bilde av en møller i skogen. Yokoland lagde den flotte logoen til butikken og der måtte selvsagt den lille fuglen som ga oss navnet få plass.


  Denne linken tar deg til andre innlegg i bloggen vår.

   

 • Lyst til å skrive en kommentar? (0 kommentarer)

 • Din kommentar

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c