• Syrnet geitemelk fra Olestølen i Valdres

  På søndag hadde Olestølen besøk av Natur og Ungdom, som hjalp til med å rydde kjerr og kratt.
  Vi var der for å hente syrnet melk og ferskost, laget av upasteurisert geitemelk. Kathrin og Thomas Aslaksby driver økologisk og på "gamlemåten", med et moderne mikroysteri. Geitene går og beiter i området rundt stølen. Noen ganger sovner de ute på beite, men de kommer kjapt inn når Kathrin lokker på dem.

  På Olestølen koker de brunost på gamlemåten, over veldig lang tid, med ved under en stor jernkjele.
  Før var det hundrevis av aktive støler i Valdres, sommerstid trakk man til heimstøl og langstøl med dyrene, for å utnytte næringsrike utmarksbeiter. Dessverre gror det nå igjen på fjellet, en konsekvens av at så få gårder har dyr på beite. At fjellet har vært lett å gå i skyldes innsatsen til dyr og bønder, over mange år. Nå som færre og færre tar i bruk utmarksbeitene gror disse igjen, et problem som selvsagt også gjelder i andre områder enn Valdres.
  Kathrin og Thomas arbeider aktivt for å holde områdene rundt sin støl åpne. Geitene er til stor hjelp, men der eineren har satt seg for godt fast tar de i bruk sag. 

  Innkoking av myse til brunost og prim kjenner vi fra riktig gammelt av, og ved til kokingen hentet folk i fjellet. Da man fra midten av 1800-tallet begynte å lage feitost av mysen ved å tilsette fløte eller geitemelk, ble slik brunost veldig populær, og trær og kjerr forsvant på et blunk i fjellområder over hele landet. Det var stor rift om ved og annet som kunne brukes helt til det kom elektriske kokeplater. 

  Ved å kjøpe inn produktene Olestølen lager er vi med på å støtte det viktige rydningsarbeidet til Kathrin og Thomas - og geitene. 

   

 • Lyst til å skrive en kommentar? (0 kommentarer)

 • Din kommentar

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c