• Matsvinn og plast

  På Forskningsdagenes nettsted kunne vi nylig lese om et forskningsprosjekt som hevder at ”å produsere mat som i neste omgang kastes, er langt mer skadelig for miljøet enn det å bruke mer emballasje”. Utsagnet ble brukt for å påstå at plastemballasje faktisk er bra. Underlaget kommer fra forskningsprosjektet REforReM, som skal ferdigstilles i desember 2017. En spørreundersøkelse gjort under studiet viser at mange forbrukere er ”opptatt av at det brukes for mye emballasje generelt, og for mye plast spesielt,” og at mange forbrukere ønsker seg mer mat (spesielt frukt og grønnsaker) i løsvekt, og mat i mindre forpakninger, for å redusere matsvinn i hjemmet. Et annet sted i artikkelen nevnes det at 64% av alt matsvinn skjer hjemme hos forbrukerne.

  Allikevel konkluderer forskerne fra REforReM med at ”det er ikke emballasjen som utgjør det store miljøproblemet,” fordi CO2-utslipp fra produksjon av mat er betydelig høyere enn fra emballasjeproduksjon. Den fremstiller også forbrukernes ønske om løsvekt og mindre forpakninger som en urealistisk, ugunstig løsning, med argumentet at dette kan føre til mer matsvinn i butikkene, spesielt for ferskvare som frukt og grønt.

  Vi kan være enige med REforReM om at det er viktig å begrense matsvinn, og at man skal se på helheten i et produkts miljøeffekt. Men det ser ut til å mangle et ledd i helheten de fremstiller i denne artikkelen.
  Når matsvinn i hjemmet er det største problemet (med 64% av totalt matsvinn), og folk flest ønsker seg mat i løsvekt og mindre forpakninger for å forhindre nettopp dette – hvorfor konkluderer artikkelen da med at plastemballasje er viktig, og ikke kan bli mindre, for å forhindre butikkers matsvinn?

  Det er påfallende at på listen over bedrifter som finansierer og driver forskningsprosjektet REforReM, finner man fire storskala-matprodusenter, fire emballasjeprodusenter, og en etikettprodusent.

  Hos Mølleren Sylvia har vi det mange tydeligvis ønsker seg. Vi selger frukt og grønnsaker i løsvekt, helt uten plastemballasje - og vi er også opptatt av at de andre varene vi selger, inkludert kjøtt, kommer med minst mulig emballasje. Fryst kjøtt må ha plastemballasje, men vi leter etter andre løsninger. Vi legger også opp til gjenbruk av emballasje, og til mest mulig bruk av papir- og andre mer miljøvennlige emballasjer og minst mulig plastemballasje. I følge konklusjonene til REforReM, skulle vi da ha slitt med et stort matsvinn i butikken. ”Men vi kaster kanskje en sitron i uka,” sier Elisabeth.

  Dette får vi til fordi vi bevisst vurderer hvor mange varer vi tar inn hver uke ut ifra vanlig etterspørsel, og sakte men sikkert har trappet opp mengden varer etter hvert som butikkens kunder har grodd i antall. Vi kjenner kundene og produsentene våre godt nok til å beregne slik at varebestillinger og utsalg fungerer i en god syklus.

  Noen ville kanskje si at dette bare er mulig fordi Mølleren Sylvia er en liten butikk, med et relativt lite antall kunder, som forholder oss mest til småskala-produsenter. Men kanskje det i seg selv er et bevis på at det er nettopp denne typen butikker og produsenter vi burde ha fler av, for å bygge et matforbruk som er på lag med naturen? Vi har tro på at ved å støtte små produsenter og å samarbeide med produsentene og kundene våre, kan vi alle få til å være mer bærekraftige sammen – og forhindre de skadelige miljøeffektene av både matsvinn og overbruk av plastemballasje.

  --- ooo ---

  Hvis du vil ha enda mer hjelp til å forhindre matsvinn i hjemmet, har vi også noen gode produkter som kan bidra til det. BeesWrap er en gjenbrukbar bivoksklut som kan brukes i stedet for plastfolie til å pakke inn mat. Vi har også nettopp fått inn kjempefine Weck-glass som kan fryses og brukes til plastfri matoppbevaring både hjemme og på tur.


 • Lyst til å skrive en kommentar? (0 kommentarer)

 • Din kommentar

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c