• Derfor sluttet vi å selge avokadoer!

  I sommer sluttet Mølleren Sylvia å selge avokado. Det er mange som har spurt oss hvorfor.
  Nordmenn – som mange andre i Europa og USA – elsker avokado. Populariteten til denne ”superfooden” har skutt til himmels det siste tiåret, og i Europa vokser etterspørselen med 15% hvert år. I Norge spiser vi visst flest avokadoer per innbygger av alle de europeiske landene – 40 millioner avokadoer selges fra norske butikker hvert eneste år.

  Nettopp denne store etterspørselen har vist seg å ha veldig skadelige effekter i mange av landene der avokadoer dyrkes. I Mexico har penger fra avokadodyrking foret organisert kriminalitet og blitt et fokus for kartellvirksomhet. Der bidrar den årlige økningen i avokadodyrkning også til mye ulovlig avskoging. Store arealer skog blir illegalt ryddet i Mexico hvert år for å gjøre plass til avokadoplantasjer, som blant annet ødelegger levegrunnlaget til den utrydningstruede monarksommerfuglen.

  I Sør-Afrika har avokadodyrking drevet en type industrialisering som både forverrer sosial ulikhet og tapper naturrikdom. Avokado er nemlig en krevende frukt – for å dyrke den i tilstrekkelig skala trenger anleggene mye dyr teknologi og stor tilgang til ressurser. Derfor blir små virksomheter presset ut av markedet av store avokadoplantasjer eid av rike sørafrikanere.

  I tillegg presser de kravstore avokadoene også andre matvarer ut av produksjonslandskapet. For å dyrke 1 kilo avokado – ca. 2,5 frukt – trengs det 1000 liter vann. (Til sammenligning krever 1 kilo tomater ’bare’ 180 liter.) Avokadodyrking er derfor i gang med å belaste grunnvannet i mange av produksjonslandene. Dette begrenser mulighetene til mangfoldig landbruk. Avokadoproduksjon har tatt en så stor andel av Sør-Afrikas vannforsyning at mais, som tidligere var en eksportvare, nå må importeres til landet.

  Mølleren Sylvia har tidligere bare solgt økologisk avokado fra Spania – det eneste landet i Europa som kan dyrke dem. Der har avokadoproduksjon ennå ikke blitt like dominerende som i enkelte andre land, men i Spania står de klare til å trappe opp sin produksjon av avokado for å møte den stadig økende etterspørselen i Europa.

  Avokado har altså vist seg som en høyteknologikrevende frukt som skaper monokultur og som krever store naturressurser, med vanskelige konsekvenser for både miljø og samfunn i flere produksjonsland. De kjemper allerede mot vannmangel i Spania og det er voksende motstand mot å satse på grønnsaker, frukt og bær (avokadoer er egentlig bær!) som er vannkrevende. Når Spania nå setter inn en høyere innsats for å møte europeernes avokadohunger, må vi stille spørsmålet: kommer vi til å se noen av de samme problemene oppstå der?
  Gitt rapporter fra andre land som har satset på ”superfrukten” kan dette virke sannsynlig. Derfor har vi tatt et valg vi håper kundene våre har forståelse for.

  Vi kommer til å satse videre på en variert og flott grønnsaksøy, men vi vil alltid gjøre det med et øye til konsekvensene. Derfor har vi altså valgt å slutte å selge avokado.

  (Photo: DEVDEVDEV - Creative Commons License)

   

  Her er noen linker med videre bakgrunnsstoff. Den tredje, fra svensk fjernsyn, handler om presset på verdens matjord fra industrilandbruket. Den er dessverre deprimerende, men bør ses av alle som vil være med på å ta bedre valg!

  Sunt fett gjør stor skade. Artikkelen viser også til hvor energikrevende avokado er i lagring og transport:
  https://www.nytid.no/sunt-fett-stor-skade/

  Podcast fra BBC om hva amerikansk etterspørsel etter avokado gjør i Mexico:
  http://www.bbc.co.uk/programmes/w3csvp6h

  Dokumentar fra svensk fjernsyn - Den sista skörden:
  https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden/sista-skorden-1

 • Lyst til å skrive en kommentar? (0 kommentarer)

 • Din kommentar

Takk, fortsett å handle eller gå til handlevognen .

c